OM ØLETS OPPRINNELSE

Funn av gamle leirtavler i Irak, i området i nærheten av Eufrat og Tigris, viser at menneskene kjente til øl for 6000 år siden. Dyrking av korn (bygg) til brød og øl var den viktigste grunnen til at menneskene begynte med jordbruk og ble fastboende. Hvordan oppfant en ølet? Sannsynligvis har det regnet i en krukke med byggkorn. Når kornet blir vått spirer det og det dannes enzymer som spalter stivelsen til enkle sukker. Bonden har nok blitt fortvilet over at kornet ble vått og har tørket det. Dermed har han laget malt. Han har så varmet vann for å lage seg byggsuppe og oppdaget at den smakte søtt. Nå hadde han laget vørter. Da han hadde byggesuppe/vørter til overs, ble den satt til oppbevaring noen dager. Suppen mistet søtsmaken, og han ble rar i hodet av å drikke den. Det første ølet var er faktum. Det er omtrent slik vi lager øl i dag også.