Fargen på øl måles med to forskjellige skalaer. I Europa brukes EBC (European Brewing Convention). I USA brukes mest SRM/Lovibond (Standard Reference Method) SRM-verdien er halvparten av EBU-verdien. (Egentlig er EBU 1,97 x SRM). Figuren viser hvilken farge (og fargeverdi) de ulike typene øl har. Figuren er hentet fra Wikipedia.

 

Humleblomster - Challenger (dyrket av Einehaug Micro AS)

Bitterheten i øl kommer fra humleblomstene som inneholder alfasyrer. Bitterheten måles i IBU (International Bittering Units). Et mildt øl kan ha en IBU på 20, mens IPA (Indian Pale Ale) kan ha IBU på mer enn 100. Humlen har to funksjoner ved framstilling av øl, den ene er å gi smak og bitterhet på ølet, den andre er å konservere ølet.  Alfasyre har en betydelig effekt på bakterier (gram-positive) og hindrer at ølet blir infisert. Det finnes mange humletyper med forskjellig alfasyreinnhold. Noen er best på «europeisk øl» og noen på «amerikansk øl».

Humlen blir ofte kokt inn i vørteren i 3 trinn, bitterhumle i 60 min, smakshumle i 15-20 min, og aromahumle i 5-10 min. I tillegg kan ølet tørrhumles. Ved tørrhumling trekkes humlesmakene ut ved lav temperatur over lang tid (f.eks. 3-5 dager ved 4-6 grader C). Mer humlestoff her.