Mikroøl er en eksklusiv vare som passer godt til gaver. Bildet under viser hvordan gavekasse ser ut til jul i 2016.

En kasse med 6 juleøl (Øl i klasse 1, ABV<4,7) koster 350 kr.

 

 

Fargen på øl måles med to forskjellige skalaer. I Europa brukes EBC (European Brewing Convention). I USA brukes mest SRM/Lovibond (Standard Reference Method) SRM-verdien er halvparten av EBU-verdien. (Egentlig er EBU 1,97 x SRM). Figuren viser hvilken farge (og fargeverdi) de ulike typene øl har. Figuren er hentet fra Wikipedia.

 

Humleblomster - Challenger (dyrket av Einehaug Micro AS)

Bitterheten i øl kommer fra humleblomstene som inneholder alfasyrer. Bitterheten måles i IBU (International Bittering Units). Et mildt øl kan ha en IBU på 20, mens IPA (Indian Pale Ale) kan ha IBU på mer enn 100. Humlen har to funksjoner ved framstilling av øl, den ene er å gi smak og bitterhet på ølet, den andre er å konservere ølet.  Alfasyre har en betydelig effekt på bakterier (gram-positive) og hindrer at ølet blir infisert. Det finnes mange humletyper med forskjellig alfasyreinnhold. Noen er best på «europeisk øl» og noen på «amerikansk øl».

Humlen blir ofte kokt inn i vørteren i 3 trinn, bitterhumle i 60 min, smakshumle i 15-20 min, og aromahumle i 5-10 min. I tillegg kan ølet tørrhumles. Ved tørrhumling trekkes humlesmakene ut ved lav temperatur over lang tid (f.eks. 3-5 dager ved 4-6 grader C). Mer humlestoff her.

 

Einehaug Lys Lager

Einehaug Lys Lager er brygget med 2 malttyper, pilsner og münchner. Fargen er lys (EBU 6). Ølet er humlet med Northern Brewer og Perle. Ølet er middels bittert med IBU 25. Ølet er av lagertypen og brygget med lagergjær ved 12 grader C. Gjæringstiden er mye lenger ved lagergjæring (undergjæring) enn ved ale-gjæring. Dette gjør at gjæren får tid til å bidra mer til å sette smak på ølet. Ølet er er et "all-round" øl som passer nær sagt til all slags mat. I tillegg til å ha en svært mangfoldig "egensmak", framhever det smaken på fisk og kjøttretter av alle slag. Den milde humlesmaken passer spesielt godt til fisk og mindre krydret mat. Til godt krydret grillmat anbefales den mørkere og kraftigere tsjekkiske pilsen (Czkplzn). Forklaring på EBU og IBU finner du i artikkelen "Hva betyr parametrene som objektivt beskriver øl?"

 

Einehaug Juleøl 2016

Einehaug Juleøl er brygget med 3 malttyper, pale, münchner, caramalt. Fargen er middels mørk (EBU 21). Ølet er humlet med Northern Brewer, Sterling og Saaz. Ølet er middels bittert med IBU 25. Ølet er av ale-typen og brygget med Brewferm-top gjær ved 17 grader C. Ølet er spesielt laget for å framheve smaken i julemat, men det er forholdsvis "lett" og kan godt brukes til lutefisk , gravlaks og spekemat også. Det er for eksklusivt til å være supplement til potetgull og peanøtter, men passer sjølsagt til det også!  Forklaring på EBU og IBU finner du i artikkelen "Hva betyr parametrene som objektivt beskriver øl?"

 

OM ØL OG HELSE

Et moderat forbrug af øl kan bidrage til at forebygge hjerte-kar-sygdom hos mænd over 35 år og hos kvinder over 45 år. Et moderat forbrug er 1-2 genstande om dagen. Den forebyggende effekt stiger, jo mere jævnt fordelt indtaget er ud over ugen.

Øl adskiller sig fra de fleste andre mad- og drikkevarer ved sit indhold af humle. In vitro og dyre-
eksperimentelle studier tyder på, at stoffer i humle har gavnlige virkninger i forhold kræftforebyggelse, osteoporose, overvægt, type 2-diabetes, lipidmetabolisme, åreforsnævring, menopausal ubehag, forstørret prostata, antioxidantforsvar, kronisk betændelse, ledsmerter, paradontose, mental uro, søvnbesvær, depression, angst, Alzheimers sygdom, demens og aldersbetinget fald i mental funktion. Det er nødvendigt med mere forskning i disse områder, før der kan formuleres anbefalinger.

 

Sitat fra en dansk vitenskapelig rapport " Øl og sundhet" av Per Brændgaard (2012).